Yapay Zeka Robotları Nedir?
Yapay zeka robotları, çevrelerini algılayabilen, öğrenebilen ve belirli görevleri insan müdahalesi olmadan yerine getirebilen akıllı makinelerdir. Sensörler, kameralar ve yapay zeka algoritmaları sayesinde karar verebilir, hareket edebilir ve insanlarla etkileşim kurabilirler. (Tübitak Ansiklopedi)
Nasıl Çalışırlar?
- Veri Toplar
- Kamera, mikrofon ve sensörlerle çevreyi algılar.
- Analiz Eder
- Yapay zeka gelen verileri işler ve anlamlandırır.
- Karar Verir
- En uygun eylemi seçer.
- Hareket Eder
- Görevini yerine getirir. (Vedide Baha Pars Ortaokulu)
Yapay Zeka Robot Türleri
Endüstriyel Robotlar
Fabrikalarda kaynak yapma, montaj ve paketleme gibi işlerde kullanılır. Hızlı ve hatasız çalışırlar. (Tübitak Ansiklopedi)
İnsansı Robotlar
İnsan görünümüne ve hareketlerine benzer şekilde tasarlanırlar. Merdiven çıkabilir, nesne taşıyabilir ve insanlarla iletişim kurabilirler. (Robotlar.org)
Sohbet Robotları
İnsanlarla yazılı veya sesli iletişim kurarlar. Müşteri hizmetleri, eğitim ve bilgi paylaşımında kullanılırlar. ChatGPT ve benzeri sistemler bu kategoriye örnektir. (Microsoft)
Kullanım Alanları
Sağlık
Otonom araçlar
Sanayi
Eğitim
Lojistik
Ev yardımcıları
Alışveriş önerileri (TÜBİTAK Bilim Genç)
Gelecekte Neler Olabilir?
Uzmanlar, yapay zeka destekli robotların gelecekte yaşlı bakımı, eğitim, ev işleri ve tehlikeli görevlerde daha yaygın kullanılacağını öngörüyor. Ancak günümüz robotları hâlâ insan seviyesinde genel zekâya sahip değildir ve çoğu belirli görevlerde uzmanlaşmıştır. (arXiv)Kısacası: Yapay zeka robotları, insanlara yardımcı olmak için tasarlanmış akıllı makinelerdir ve her geçen yıl daha yetenekli hale gelmektedirler.