GeyikForum.COM | Forum Sitesi

GeyikForum.COM Türkiye`nin en güncel ve kaliteli genel forum sitesi`dir.
GeyikForum'a katılım zahmetsiz ve ücretsizdir!

Sohbet sitesi sohbet sohbet Hosting sohbet Hosting

Bilgisayar Donanımları Nelerdir?

RoJ

Üye
24 Ocak 2023
81
0
6
Bilgisayar Donanımları Nelerdir?

bilgisayar-donanimlari-640x386.jpg

Bir bilgisayar sisteminde hangi donanımın olduğunu bilmek ister misiniz? Basitçe söylemek gerekirse, bilgisayar donanımı, bilgisayar sisteminin görebileceğiniz ve dokunabileceğiniz fiziksel bileşenleridir. Bilgisayar yazılım ve donanım sistemlerinin bir araya gelerek oluşturulduğu bir makine olmakla birlikte özellikle de iş bilgisayarlarının bu özellikleri fazlasıyla karşılaması da gerekmektedir. Peki bilgisayarın iç ve dış görünümünü oluşturan bilgisayar donanımları nelerdir? Bilgisayar donanımlarının ne gibi özellikleri vardır? Hangi alanlarda çok daha etkilidir?

Donanım Nedir?
Donanım nedir sorusu da özellikle bilgisayar kapsamında sorulmakta olan sorular arasında yer almakla birlikte şunun da bilinmesi gerekir ki hemen her teknolojik aletin kendine has donanımları mevcuttur.

Donanım teknolojik ürünü, en yakın örnek olan bilgisayarı bilgisayar yapan ve fiziki anlamda da insanların gördüğü parçalar olarak değerlendirilebilir. Donanımlara örnek olarak ses kartı, mouse, klavye, anakart, işlemci gibi donanımlar örnek verilebilir.

Bilgisayar Donanım Parçaları
Bilgisayar Donanımı, sistem tarafından programlanmış veya kısaca komutları yerine getirmek için kullanılan bir bilgisayardaki fiziksel bir bileşendir. Bilgisayar donanım parçaları bahsettiğimiz üzere şu bileşenlerden oluşmaktadır:

Kasa
Anakart
Power
Disk Sürücü
Ses kartı
İşlemci soğutucu ve kasa soğutucusu
Media okuyucu ve TV kartı gibi ekstra bileşenler
İşlemci
Ekran kartı
RAM
HDD, SSD
Sizler de bu gibi bilgisayar donanım parçaları için en kapsamlı detayları öğrenerek bilgisayarınıza uygun harici donanım parçalarını da ekleyebilirsiniz. Özellikle de iş bilgisayarı olarak kullanmak isteyen kişilerin bu bilgisayarlarda verim elde etmesi çok önemlidir. Bu kapsamda sizler de istediğiniz bilgisayar donanım parçası için piyasada yer alan parçalar üzerinden araştırmalar yapabilir ve çok daha iyi biçimde iyi özelliklere sahip bileşenlere sahip olabilirsiniz.

CPU (Merkezi İşlem Birimi)

CPU (Merkezi İşlem Birimi veya Merkezi İşlem Birimi), bilgisayarın bilgi işlem çekirdeği ve kontrol çekirdeği olan çok büyük ölçekli bir entegre devredir. Ana işlevi, bilgisayar talimatlarını yorumlamak ve bilgisayarda çalışan programın verilerini işlemektir. CPU’nun ana frekansına saat frekansı da denir ve birim megahertz (MHz) veya gigahertz’dir (GHz). Ana frekans ne kadar yüksekse, CPU verileri o kadar hızlı işleyebilir. Örneğin, bir gigahertz ana frekans CPU’sunun işlem hızı, megahertz ana frekans CPU’sundan daha hızlı olmalıdır.

Anakart (Anakart)

Bilgisayar donanımlarından, anakart, bilgisayardaki tüm donanımı birbirine bağlayan taşıyıcıdır ve bilgisayarın çalışmasının özünü oluşturur. Anakart, her bir cihazı bağlamak için bir bios çipi, portları, yuvaları ve konektör hatları olan birbirine bağlı çeşitli elektronik bileşenler için bir yer olarak kullanılan ana devre kartıdır.

LAN Kartı (Yerel Alan Ağı)

LAN (Yerel Alan Ağı), bir LAN ağındaki sunucu bilgisayar ile istemci bilgisayarlar arasında bir köprüdür.

RAM

RAM ( Rasgele Erişim Belleği) , görevi işlemciden gelen tüm talimatları depolamak olan veri işleme donanımıdır. Talimatların veya verilerin RAM’de saklanması geçicidir.

Bu, RAM tarafından saklanan talimatların veya verilerin bilgisayar kapatıldığında kaybolacağı ve boşaltılacağı anlamına gelir. Ancak, bilgisayar hazırda bekletme modundaysa, talimatlar veya veriler kaybolmayacaktır.

Bir bilgisayardaki RAM’in varlığı, kullanıcıların aynı anda veri okumasına ve yazmasına izin verir. Ek olarak, RAM kapasitesi, bilgisayarın komutları yerine getirme yeteneğini de büyük ölçüde etkiler.

SSD ( Katı Hal Sürücüsü)

SSD ( Katı Hal Sürücüsü ), veri depolamada birbirine bağlı bellek yongalarını kullanan sabit disklerin yerini alacak en son depolama ortamı türüdür.

Bu SSD, daha yüksek hıza ve yeniden uygulanabilirliğe sahip olduğu için bir sabit sürücüden daha karmaşık kabul edilir. Yani bu SSD’nin sabit disk gibi bir depolama işlevi olduğunu söyleyebiliriz, ancak yapısı daha çok bir USB Flash Sürücüye benziyor. SSD ve HDD bu iki Farklı, hardisk hakkında bilgi almak isterseniz adlı elektrikde.com/ssd-nedir-ssd-ve-hdd-farki/ yazımızı okuyabilirsiniz.

PC Soğutucu / Soğutucu

Bilgisayar ısısını kontrol etmede önemli bir rol oynayan donanımdır. Bu cihaz, işlemci sıcaklığının sabit kalması için işlemcinin hemen üzerine ve bir soğutucu olarak kurulur.

Soğutucuyu takarken, işlemciye mükemmel şekilde yapışması için özel bir termal macun veya jel kullanmanız gerekir. Bunun yanı sıra, soğutma işleminin daha hızlı gerçekleşmesine yardımcı olmak için soğutucunun üst kısmında küçük bir fan bulunacak.

Soğutucu performansını optimize etmek için, bu cihaz özel bir alüminyum malzemeden yapılmıştır çünkü daha yüksek bir iletkenliğe sahip olduğu düşünülmektedir.

VGA Kartı / Viedo Kartı

Bu donanım aygıtı, görüntü çözünürlüğü veya görüntü kalitesi düzeyini ayarlama işlevi gören bir aygıttır. VGA’nızın kalitesi veya özelliği ne kadar yüksek olursa, sonuçta ortaya çıkan görüntü kalitesi o kadar iyi olur.

Bir Bilgisayarda Olması Gereken Donanımlar
Donanımlar, özelliklerine ve işlevlerine göre çeşitli kategorilerde de değerlendirilebilir. Nitekim bazı donanımlar olmadan bilgisayar yine çalışabilirken bazı donanımlar da bilgisayarın direkt olarak çalışmasına etki eden önemli donanımlar arasında yer almaktadır.

Nitekim bir bilgisayarda olması gereken donanımlar olarak da işlemci, anakart, hard disk gibi donanımlar örnek olarak verilebilir. Çünkü bilindiği üzere işlemci bilgisayarın beyni olarak gösterilen ve bilgisayara verilen emirleri yerine getirerek kullanıcıya sunan önemli bir donanım parçasıdır. Aynı şekilde anakart da tüm bağlantıları üzerinde saklayan ve tüm donanımlar arasındaki bağlantıyı, yolları da kapsayan en önemli donanım parçalarından biridir.

Ancak bahsettiğimiz üzere bazı donanımlar bilgisayarın çok fazla ihtiyaç duyduğu, onlar olmadan da çalışabildiği özelliklere sahiptir. Örnek olarak web cam, mouse, klavye, hoparlör bu gibi donanımlar kapsamındadır.

Bilgisayar Donanımları Ne İşe Yarar
Bilgisayar donanımları ne işe yarar sorusunun karşılığı olarak ise bilgisayar donanımlarının bilgisayarı çalıştırmak ve bilgisayarı daha verimli biçimde kullanmak için gerekli tüm bileşenleri bir arada sunmak olarak açıklayabiliriz. Nitekim bilgisayar donanımları bilgisayar yazılımları ile birleştiği zaman ortaya aslında bilgisayar kavramı çıkmaktadır. Nitekim internete bağlanmak için wifi alıcı kartı, sesin duyulması için ses kartı, görüntülerin daha net olması adına ekran kartı gibi örnekler aslında donanımların bir arada kullanılabilir olduğunun birer kanıtıdır. Bu kapsamda sizler de bilgisayar donanımları ile birlikte en iyi etkiyi yapabilmek adına donanımları bir arada kullanabilirsiniz. Ki, bilgisayar sistemi buna her durumda izin verecektir.

Anakart üzerinden geçen birçok bağlantının tek bir noktada toplanarak sizlere bilgisayar sistemini en verimli biçimde sunmasını gözetmek mümkündür. Aynı şekilde bilgisayar hafızasını yükseltmek için daha büyük alanlara sahip ssd ve hdd gibi donanımlar da sizlerin işinize yarayabilir. İşlemcilerin türü ve özellikleri bilgisayar performansını direkt olarak etkileyen önemli donanım parçalarıdır.

Genel anlamda bilgisayar donanımların çok etkili bir yapıya sahip olduğunu söylemek mümkündür. Bilgisayarı bilgisayar yapan önemli parçalar olan bilgisayar donanımlarını çeşitli sınıflara da ayırdığınızda her kategoriden donanıma denk gelebilirsiniz. Veri saklama, ses, görüntü ve performans olarak da bu kategorileri sıralayabiliriz.
 
Üst Alt